Uč se jinak, uč se online… s ProSpolužáky.cz - tisková zpráva

Po několikaletém vývoji moderních, ale i tištěných učebnic matematiky a chemie se tým ProSpolužáky.cz v čele s Markem Liškou rozhodl posunout vzdělávací systém zase o kus dopředu. Po úspěšném testování v květnu vydané BETA verze, spatřila světlo světa v polovině října zbrusu nová online vzdělávací platforma ForClassmates. Za pouhých 14 dní od vydání si výukovou aplikaci vyzkoušelo přes 1 000 uživatelů, kde dohromady strávili více jak 800 hodin a vyřešili stovky příkladů a testových otázek. S nápadem webové aplikace vyhrál tým Marka Lišky v roce 2019 celosvětovou soutěž Startuper roku v rámci celé Evropy, kterou zaštiťovala společnost TOTAL a nyní s její reálnou podobou přichází na trh s online vzděláním.

Verze, kterou jsme vydali v říjnu, je pouze začátkem. Potřebujeme zjistit, jaký bude skutečný zájem o takový způsob výuky,“ vysvětluje Marek Liška vydání nové výukové aplikace, která je vytvořena v duchu jejich současných učebnic matematiky a chemie, kde je kladen důraz na srozumitelnost, lidskost a řešení krok za krokem. Další velmi podstatná odlišnost „výukové metody ProSpolužáky.cz“ je používání tzv. studentského jazyka, kdy učebnice nebo systém studentovi při vysvětlování tyká. „Vize online výuky je především v tom, že chceme, aby „chytřejším“ spolužákem, učitelem, průvodcem a hlavním zdrojem informací byl právě náš systém, který by se postupem času přizpůsoboval sám na míru každému studentovi zvlášť. Podle jeho správných a špatných odpovědí by dokázal analyzovat, která látka mu nejde a potřebuje ji dovysvětlit či dotrénovat,“ dodává Liška. K tomu parta z Hradce využívá i další nástroje pro udržení pozornosti dnešních dětí, jako jsou interaktivní prvky (interaktivní grafy a videa), statistiky, gamifikace nebo i možnost vyzkoušet si testy např. na přijímací zkoušky nanečisto.

Nový systém ForClassmates má být také efektivní pomůckou pro učitele, kdy jim má pomoci s nedostatkem času a energie na to, aby se mohli naplno věnovat každému jednotlivému studentovi ve třídě. Se systémem, který toto bude umožňovat, se školství stane o mnoho efektivnější a celkově i zábavnější. Student uvidí, že se posouvá, bude motivován pomocí gamifikace, která bude propojena nejen s hodnotnými cenami, ale i tím, že se například umístí na prvním místě v kraji či v celé republice. Těchto globálně anonymizovaných dat bude možno využít i pro celkové statistiky v oblasti školství v rámci města, kraje či státu a do budoucna i dalších zemí Evropy, kam Liška společně s týmem chtějí postupně mířit.

Do aplikace se postupně zapojují základní školy po celé České republice, které budou využívat především online kurz na přípravu na přijímací zkoušky na střední školy z českého jazyka a matematiky. „Věříme, že současnou situací se online vzdělávání opravdu pořádně „nakoplo“ a bude tak i v Česku možné jít vstříc modernizaci školství pomocí online technologií,“ uzavírá Marek Liška CEO ProSpolužáky.cz.

Design šablony vytvořil Shoptetak.cz & Tomáš Hlad.